facebook
Aktualności

Aktualności

Inspektorem ochrony danych jest pan Tomasz Wadas tel. 570 170 137

Aktualności

archiwum >

Wydarzenia z ostatniego okresu

22/01/2021

Feryjne wyzwania – wyniki

Czas tegorocznych ferii zimowych z pewnością zaliczyć można do udanych. Nie dość, że zawitała do nas prawdziwa zima, umożliwiająca  szaleństwa na śniegu to zorganizowane przez nas konkursy online pn. „Feryjne wyzwania” spotkały się z bardzo dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem.

[więcej...]
Informacja o wyborze oferty
15/01/2021

Informacja o wyborze oferty

Gminne Centrum Kultury w Jerzmanowej informuje o wyborze najkorzystniejszej oferty dot. realizacji zadania pn. ZAKUP I DOSTAWĘ MATERIAŁÓW BIUROWYCH DLA ADMINISTRACJI GMINNEGO CENTRUM KULTURY W JERZMANOWEJ W ROKU 2021

[więcej...]
Odkryj swój Skarb 2020
13/01/2021

Odkryj swój Skarb 2020

Chcemy podzielić się z Wami naszym małym sukcesem. Na początku listopada 2020 wzięliśmy udział w II edycji konkursu „Odkryj swój Skarb 2020” ogłoszonym przez Narodowe Centrum Kultury

[więcej...]
15/04/2020

Smarowidło do chleba

wstecz >

Wiejski przepis na pyszne smarowidło do pajdy chleba - przysmaku serwowanego często na festynach i imprezach plenerowych. To danie podawane z kiszonym lub konserwowym ogórkiem jest charakterystyczne dla polskiej kuchni. To pomysł na nieco inny rodzaj smalcu, o wiele chudszy i smaczniejszy.

SKŁADNIKI:
- mięso mielone 200 g,
- jabłko 1 szt.
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki,
- kostka smalcu,
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz, tymianek.

Przgotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, smażyć na smalcu do zeszklenia.
Do podsmażonej cebuli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę jabłko i mięso mielone.
Wszystko usmażyć. Doprawić do smaku wedle uznania.
Przelać do naczynia i odstawić do stężenia.
Podawać z ogórkiem kiszonym :)