facebook
Aktualności

Aktualności

Inspektorem ochrony danych jest pan Tomasz Wadas tel. 570 170 137

Aktualności

archiwum >

Wydarzenia z ostatniego okresu

22/01/2021

Feryjne wyzwania – wyniki

Czas tegorocznych ferii zimowych z pewnością zaliczyć można do udanych. Nie dość, że zawitała do nas prawdziwa zima, umożliwiająca  szaleństwa na śniegu to zorganizowane przez nas konkursy online pn. „Feryjne wyzwania” spotkały się z bardzo dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem.

[więcej...]
Informacja o wyborze oferty
15/01/2021

Informacja o wyborze oferty

Gminne Centrum Kultury w Jerzmanowej informuje o wyborze najkorzystniejszej oferty dot. realizacji zadania pn. ZAKUP I DOSTAWĘ MATERIAŁÓW BIUROWYCH DLA ADMINISTRACJI GMINNEGO CENTRUM KULTURY W JERZMANOWEJ W ROKU 2021

[więcej...]
Odkryj swój Skarb 2020
13/01/2021

Odkryj swój Skarb 2020

Chcemy podzielić się z Wami naszym małym sukcesem. Na początku listopada 2020 wzięliśmy udział w II edycji konkursu „Odkryj swój Skarb 2020” ogłoszonym przez Narodowe Centrum Kultury

[więcej...]
21/04/2020

Kurczak w zalewie - sztuka kulinarna

wstecz >

Nietypowy i wyjątkowy przepis na filety kurczaka w octowo-pomidorowej marynacie. Świetnie sprawdzą się w roli pysznej przekąski lub przystawki, którą z pewnością nikt nie pogardzi.
SKŁADNIKI:
- ogórek konserwowy,
- papryka,
- cebula,
- filet z kurczaka.
Zalewa:
- 2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 mały koncentrat pomidorowy,
- 3 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki cukru,
- 6 łyżek octu (może być jabłkowy),
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka podzielić na plastry. Rozbitego kurczaka obtaczamy w jajku wymieszanej z przyprawą do kurczaka i mące. Usmażyć kurczaka na oleju i odstawić do wystygnięcia. Skórkę papryki obrać i pokroić w paseczki.Cebulę pokroić w pióra. Korniszona pokroić w paseczki. Wszystkie składniki zalewy wlać do garnka i zagotować. Poczekać aż przestygnie. Przechowywać w lodówce.