facebook
Aktualności

Aktualności

Inspektorem ochrony danych jest pan Tomasz Wadas tel. 570 170 137

Aktualności

archiwum >

Wydarzenia z ostatniego okresu

22/01/2021

Feryjne wyzwania – wyniki

Czas tegorocznych ferii zimowych z pewnością zaliczyć można do udanych. Nie dość, że zawitała do nas prawdziwa zima, umożliwiająca  szaleństwa na śniegu to zorganizowane przez nas konkursy online pn. „Feryjne wyzwania” spotkały się z bardzo dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem.

[więcej...]
Informacja o wyborze oferty
15/01/2021

Informacja o wyborze oferty

Gminne Centrum Kultury w Jerzmanowej informuje o wyborze najkorzystniejszej oferty dot. realizacji zadania pn. ZAKUP I DOSTAWĘ MATERIAŁÓW BIUROWYCH DLA ADMINISTRACJI GMINNEGO CENTRUM KULTURY W JERZMANOWEJ W ROKU 2021

[więcej...]
Odkryj swój Skarb 2020
13/01/2021

Odkryj swój Skarb 2020

Chcemy podzielić się z Wami naszym małym sukcesem. Na początku listopada 2020 wzięliśmy udział w II edycji konkursu „Odkryj swój Skarb 2020” ogłoszonym przez Narodowe Centrum Kultury

[więcej...]
19/05/2020

Racuchy

wstecz >

Przepis na racuchy przekazywany jest w polskich rodzinach od dziada pradziada. Robiły je nasze prababcie, babcie mamy robimy i my.
Są wspaniałe, tłuste, słodkie obsypane cukrem pudrem z jabłkami lub bez.
Aby tradycji stało się zadość - dziś robimy RACUCHY DROŻDŻOWE
Składniki na ok. 8- 9 placków:
1 szklanka (250ml) lekko ciepłego mleka
250g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 180g mąki kukurydzianej i 70g skrobi ziemniaczanej)
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
25g świeżych drożdży
3 jabłka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, lekko ciepłym mlekiem i mąką (ok. pół szklanki). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Drożdże w ciepłym miejscu powinny rosnąć około 10-15 min. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać cukier waniliowy, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem używając mieszadeł do wyrabiania ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać. Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podawać na ciepło. Najlepiej z cukrem pudrem, który akurat mi się skończył :) SMACZNEGO