facebook
Aktualności

Aktualności

Inspektorem ochrony danych jest pan Tomasz Wadas tel. 570 170 137

Aktualności

archiwum >

Wydarzenia z ostatniego okresu

22/01/2021

Feryjne wyzwania – wyniki

Czas tegorocznych ferii zimowych z pewnością zaliczyć można do udanych. Nie dość, że zawitała do nas prawdziwa zima, umożliwiająca  szaleństwa na śniegu to zorganizowane przez nas konkursy online pn. „Feryjne wyzwania” spotkały się z bardzo dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem.

[więcej...]
Informacja o wyborze oferty
15/01/2021

Informacja o wyborze oferty

Gminne Centrum Kultury w Jerzmanowej informuje o wyborze najkorzystniejszej oferty dot. realizacji zadania pn. ZAKUP I DOSTAWĘ MATERIAŁÓW BIUROWYCH DLA ADMINISTRACJI GMINNEGO CENTRUM KULTURY W JERZMANOWEJ W ROKU 2021

[więcej...]
Odkryj swój Skarb 2020
13/01/2021

Odkryj swój Skarb 2020

Chcemy podzielić się z Wami naszym małym sukcesem. Na początku listopada 2020 wzięliśmy udział w II edycji konkursu „Odkryj swój Skarb 2020” ogłoszonym przez Narodowe Centrum Kultury

[więcej...]
20/05/2020

EKSPERYMENTY Z JAJEM

wstecz >

Rozpuszczenie skorupki jaja w occie

jajo.jpg

To ciekawy eksperyment na którego efekt musimy zaczekać dłuższy czas.
Co potrzebujemy do wykonania eksperymentu?
- Szklanka
- Ocet
- Jajko
- Przykrywka
Jak wykonać eksperyment:
Do szklanki nalewamy octu.
Jajko zanurzamy w occie.
Przykrywamy jajko przykrywka, aby nie czuć nieprzyjemnego zapachu octu.
Zostawiamy jajko na 24h.
Wyciągamy jajko z octu.
Obserwujemy efekt końcowy.
Obserwacje:
Na powierzchni zanurzonego w occie jaja utworzyły się malutkie bąbelki (pęcherzyki gazu). Natomiast na powierzchni octu, po upływie czasu zaczął tworzyć się brzydki osad o ciemnobeżowym zabarwieniu. Doszliśmy do wniosku, że jest to pozostałość po skorupce jaja. Zaobserwowaliśmy, że ocet ją “zjada”. Po wielu godzinach znika ona całkowicie, a pozostaje mięciutkie, przeźroczyste jajo otoczone błoną, przez którą widać pływające w środku białko i żółtko. Takie elastyczne jajo może nawet skakać jak piłeczka. Jednak do zabawy nie polecamy, bo jest delikatne i z takiej piłki szybko może zrobić się żółta plama na podłodze :)

jajo1.jpg

Dlaczego tak się dzieje?
Skorupka jaja zbudowana jest z wapnia, który pod wpływem octu rozpuszcza się. Podczas zachodzącej reakcji między wapniem, a octem wytwarza się gaz (pęcherzyki na powierzchni jaja) – dwutlenek węgla. Kiedy twarda skorupka rozpuści się, pozostaje miękka część jaja – przeźroczysta błona, która chroni pływające w środku białko i żółtko

Jajko w butelce

jajo2.jpg

Czy uda nam się zmieścić jajko do butelki, której otwór jest mniejszy od średnicy jajka? W normalnych warunkach nie włożymy jajka do butelki, ale dzięki temu eksperymentowi dowiecie się jak to zrobić !

Co potrzebujemy do wykonania eksperymentu?
- Szklana butelka (najlepiej po dużym soku ,,kubuś’’
- Ugotowane i obrane jajko
- Zapałki
Jak wykonać eksperyment :
Spróbuj włożyć jajko do butelki , nie da się ?
Wrzuć do butelki 2 palące się zapałki.
Zatkaj otwór do butelki jajkiem.
Obserwuj efekt końcowy.
Obserwacje :
Zapalona zapałka ogrzewa powietrze w butelce. Jajko położone u wylotu butelki działa niczym korek – powietrze z zewnątrz nie dostaje się do środka butelki a gdy powietrze w butelce się skończy zapałki zgasną. Zarówno temperatura, jak i ciśnienie na zewnątrz jest wyższe niż to w butelce. Różnica ciśnienia i temperatury jest na tyle duża, że jajko zostaje wessane do środka. Po wpadnięciu jajka do środka ciśnienie w butelce i na zewnątrz wyrównują się.