facebook
Aktualności

Aktualności

Inspektorem ochrony danych jest pan Tomasz Wadas tel. 570 170 137

Aktualności

archiwum >

Wydarzenia z ostatniego okresu

22/01/2021

Feryjne wyzwania – wyniki

Czas tegorocznych ferii zimowych z pewnością zaliczyć można do udanych. Nie dość, że zawitała do nas prawdziwa zima, umożliwiająca  szaleństwa na śniegu to zorganizowane przez nas konkursy online pn. „Feryjne wyzwania” spotkały się z bardzo dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem.

[więcej...]
Informacja o wyborze oferty
15/01/2021

Informacja o wyborze oferty

Gminne Centrum Kultury w Jerzmanowej informuje o wyborze najkorzystniejszej oferty dot. realizacji zadania pn. ZAKUP I DOSTAWĘ MATERIAŁÓW BIUROWYCH DLA ADMINISTRACJI GMINNEGO CENTRUM KULTURY W JERZMANOWEJ W ROKU 2021

[więcej...]
Odkryj swój Skarb 2020
13/01/2021

Odkryj swój Skarb 2020

Chcemy podzielić się z Wami naszym małym sukcesem. Na początku listopada 2020 wzięliśmy udział w II edycji konkursu „Odkryj swój Skarb 2020” ogłoszonym przez Narodowe Centrum Kultury

[więcej...]
22/05/2020

Mini pizza

wstecz >

Dla młodych naukowców mała niespodzianka na weekend. Warsztaty kulinarne to nie tylko świetna forma na aktywne spędzenie wolnego czasu.W trakcie przyrządzania posiłków i gotowania lub pieczenia fizyka spotyka się z chemią. Dzięki tym reakcjom powstają właśnie te rzeczy, które tak bardzo lubimy jeść.

Na dzisiejszych zajęciach pokażemy Wam jak w prosty i szybki sposób możecie wykonać pyszne mini pizze. Każdy może sam nałożyć ulubiony zestaw dodatków, a pizzę są na tyle małe, że jednorazowo do piekarnika zmieści się nawet sześć sztuk. Do ich przygotowania wystarczy standardowe ciasto na pizzę, tylko po wyrośnięciu podzielone na kilka mniejszych części i rozwałkowane na placki wielkości słodkiej drożdżówki. To pizza w wersji mini, ale zabawa w wersji max.
Składniki:
 Z podanych ilości składników upieczesz 4-6 sztuk mini pizzy w zależności od tego, jak grube ciasto lubisz.
Ciasto :
 300 g mąki
150 ml ciepłej wody
15 g drożdży suchych
2 łyżki oliwy z oliwek(może być olej)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Dodatki do pizzy:
 Sos pomidorowy/ketchup
Przyprawa do pizzy
Pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki (pieczarki można tez podsmażyć na patelni)
Kukurydza z puszki
Pokrojona papryka
Pokrojona cebula
Plasterki szynki (lub dowolnego mięska)
Starty żółty ser

Oczywiście to tylko nasza propozycja. Taka pizza nam bardzo smakuje . Weźcie jednak pod uwagę, że każdy z Was może użyć dowolnych składników ! Zróbcie pizzerkę najsmaczniejszą dla Was ! Całość zajmie Wam około 20 minut od chwili wyrośnięcia ciasta do wypieczenia go w piekarniku.

Przygotowanie mini pizzy

Ciasto:
 Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę.
Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy utworzy się zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania sprężystej i gładkiej kuli.
Tak wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 do 6 części, z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj je lub uformuj placek przy pomocy dłoni.
Dodatki:
 Każdą porcję ciasta posmaruj sosem pomidorowym.
Posyp przyprawy.
Nałóż ulubione dodatki.
Posyp całość startym żółtym serem.

Blachę z mini pizzami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C (najlepiej górna i dolna grzałka, BEZ termoobiegu). – Zrób to koniecznie pod okiem opiekuna !

Piecz przez 8 do 12 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu. Pizzerki są już gotowe ! Uważnie wyciągnij je z piekranika – pod okiem opiekuna. Smacznego !