facebook
Aktualności

Aktualności

Inspektorem ochrony danych jest pan Tomasz Wadas tel. 570 170 137

Aktualności

archiwum >

Wydarzenia z ostatniego okresu

22/01/2021

Feryjne wyzwania – wyniki

Czas tegorocznych ferii zimowych z pewnością zaliczyć można do udanych. Nie dość, że zawitała do nas prawdziwa zima, umożliwiająca  szaleństwa na śniegu to zorganizowane przez nas konkursy online pn. „Feryjne wyzwania” spotkały się z bardzo dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem.

[więcej...]
Informacja o wyborze oferty
15/01/2021

Informacja o wyborze oferty

Gminne Centrum Kultury w Jerzmanowej informuje o wyborze najkorzystniejszej oferty dot. realizacji zadania pn. ZAKUP I DOSTAWĘ MATERIAŁÓW BIUROWYCH DLA ADMINISTRACJI GMINNEGO CENTRUM KULTURY W JERZMANOWEJ W ROKU 2021

[więcej...]
Odkryj swój Skarb 2020
13/01/2021

Odkryj swój Skarb 2020

Chcemy podzielić się z Wami naszym małym sukcesem. Na początku listopada 2020 wzięliśmy udział w II edycji konkursu „Odkryj swój Skarb 2020” ogłoszonym przez Narodowe Centrum Kultury

[więcej...]
25/07/2017

Spotkanie autorskie

wstecz >

Prynuka to po litewsku zachęcanie do jedzenia i picia. Słowo to wiele razy  gościło podczas  autorskiego spotkania z Ewą Wołkanowską – Kołodziej, autorką książki pt. „Wilno. Rodzinna historia smaku”.

 Prezentacja  miała miejsce w sobotę (22.07.) w świetlicy wiejskiej w Maniowie  i  rozpoczynała dwudniową  podróż po kontynentach  w ramach  SPOTKANIA  KULTUR.

Pani Ewa – etnograf z wykształcenia i reporterka  z zamiłowania połączyła w książce  tradycje wileńskiej kuchni z przepisami  swojej mamy i babci. Książka jest  więc opowieścią  o  rodzinie, głębokich  relacjach, tradycjach i obyczajach Wileńszczyzny, a wszystko to w otoczeniu wspaniale sfotografowanych  potraw i  ciekawych przepisów.   Już pierwsze słowa  książki zachęcają do  przeczytania  jej w całości i poznania autorki, która o tym co napisała opowiada w sposób fascynujący i bardzo ciekawy.

Spotkanie autorskie połączone  było z degustacją smakołyków popularnych na Litwie. Popijając kwas chlebowy GIRA i wodę Vytautas próbowaliśmy ser Džiugas, białe sery z przyprawami i kminkiem, opiekany czarny chleb żytni z masą  serową i czosnkiem oraz sękacz,  wileńskie pierniczki  i litewskie zefiry.