Inspektorem ochrony danych jest pan Tomasz Wadas tel. 570 170 137
- kontakt@gckjerzmanowa.pl
- 76 838 43 24, 76 831 21 11
- Witaj na stronie portalu Gminnego Centrum Kultury w Jerzmanowej
Aktualności
Aktualności
archiwum >Wydarzenia z ostatniego okresu
Feryjne wyzwania – wyniki
Czas tegorocznych ferii zimowych z pewnością zaliczyć można do udanych. Nie dość, że zawitała do nas prawdziwa zima, umożliwiająca szaleństwa na śniegu to zorganizowane przez nas konkursy online pn. „Feryjne wyzwania” spotkały się z bardzo dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem.
[więcej...]Informacja o wyborze oferty
Gminne Centrum Kultury w Jerzmanowej informuje o wyborze najkorzystniejszej oferty dot. realizacji zadania pn. ZAKUP I DOSTAWĘ MATERIAŁÓW BIUROWYCH DLA ADMINISTRACJI GMINNEGO CENTRUM KULTURY W JERZMANOWEJ W ROKU 2021
[więcej...]Odkryj swój Skarb 2020
Chcemy podzielić się z Wami naszym małym sukcesem. Na początku listopada 2020 wzięliśmy udział w II edycji konkursu „Odkryj swój Skarb 2020” ogłoszonym przez Narodowe Centrum Kultury
[więcej...]Prynuka to po litewsku zachęcanie do jedzenia i picia. Słowo to wiele razy gościło podczas autorskiego spotkania z Ewą Wołkanowską – Kołodziej, autorką książki pt. „Wilno. Rodzinna historia smaku”.
Prezentacja miała miejsce w sobotę (22.07.) w świetlicy wiejskiej w Maniowie i rozpoczynała dwudniową podróż po kontynentach w ramach SPOTKANIA KULTUR.
Pani Ewa – etnograf z wykształcenia i reporterka z zamiłowania połączyła w książce tradycje wileńskiej kuchni z przepisami swojej mamy i babci. Książka jest więc opowieścią o rodzinie, głębokich relacjach, tradycjach i obyczajach Wileńszczyzny, a wszystko to w otoczeniu wspaniale sfotografowanych potraw i ciekawych przepisów. Już pierwsze słowa książki zachęcają do przeczytania jej w całości i poznania autorki, która o tym co napisała opowiada w sposób fascynujący i bardzo ciekawy.
Spotkanie autorskie połączone było z degustacją smakołyków popularnych na Litwie. Popijając kwas chlebowy GIRA i wodę Vytautas próbowaliśmy ser Džiugas, białe sery z przyprawami i kminkiem, opiekany czarny chleb żytni z masą serową i czosnkiem oraz sękacz, wileńskie pierniczki i litewskie zefiry.