facebook
Aktualności

Aktualności

Inspektorem ochrony danych jest pan Tomasz Wadas tel. 570 170 137

Aktualności

archiwum >

Wydarzenia z ostatniego okresu

22/01/2021

Feryjne wyzwania – wyniki

Czas tegorocznych ferii zimowych z pewnością zaliczyć można do udanych. Nie dość, że zawitała do nas prawdziwa zima, umożliwiająca  szaleństwa na śniegu to zorganizowane przez nas konkursy online pn. „Feryjne wyzwania” spotkały się z bardzo dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem.

[więcej...]
Informacja o wyborze oferty
15/01/2021

Informacja o wyborze oferty

Gminne Centrum Kultury w Jerzmanowej informuje o wyborze najkorzystniejszej oferty dot. realizacji zadania pn. ZAKUP I DOSTAWĘ MATERIAŁÓW BIUROWYCH DLA ADMINISTRACJI GMINNEGO CENTRUM KULTURY W JERZMANOWEJ W ROKU 2021

[więcej...]
Odkryj swój Skarb 2020
13/01/2021

Odkryj swój Skarb 2020

Chcemy podzielić się z Wami naszym małym sukcesem. Na początku listopada 2020 wzięliśmy udział w II edycji konkursu „Odkryj swój Skarb 2020” ogłoszonym przez Narodowe Centrum Kultury

[więcej...]
03/10/2017

Dzień Maniowa

wstecz >

W minioną sobotę  (30.09) swoje święto  obchodził Maniów i  jego mieszkańcy, którzy licznie skorzystali  z przygotowanych atrakcji.

W jubileuszowym, V  Dniu  Maniowa oprócz wyśmienitej pogody dopisywały humory i dobra zabawa. Dzieci uszczęśliwił  elektroniczny  paintball  oraz  dmuchane kule, w których  drużyny  stoczyły  piłkarską rywalizację.  Dla najmłodszych  zorganizowano gry  i malowanie  buziek.  W tym dniu  do kulinarnej rywalizacji stanęły także  mieszkanki Maniowa, bowiem zorganizowano dla nich  konkurs na Najlepsze Domowe Pierogi.  Smak i aromat  pierogów, dobór składników oraz  kreatywność  pomysłu oceniana  była przez komisję konkursową w składzie: wójt Lesław  Golba, radna  Arleta Królak i  właściciel głogowskiej restauracji  Trattoria Mamma  Mia Tadeusz Dąbrowski.  Bezapelacyjnie, zdaniem komisji,  zwyciężyły pierogi  p. Adeli  Delewicz, która podzieliła się  pomysłem  na przygotowane przez nią danie - mój pierogowy farsz  zawiera  gotowane ziemniaki, cebulkę oraz  ser  feta.  Konkurs pokazał jak  różnorodne  może stać się  danie  naszych polskich stołów, zależne  tak naprawdę od pomysłów  gospodyń.   Do konkursu  zgłoszonych zostało  6  potraw, z której każda różniła się  nie tylko zawartością  „mącznej torebki” czyli  rodzajem farszu ale  smakiem i  zapachem:

II miejsce  zajęły pierogi p. Heleny Delewicz (pierogi wileńskie z szynką i  cebulką),

III miejsce  zajęły pierogi z płuckami p. Marii Królak

Wyróżnienia  otrzymały  pierogi p. Krystyny Nowak (wg przepisu kuchni wileńskiej,  farsz  z surowych ziemniaków, boczku i cebulki)  oraz pierogi z wieprzowinką  autorstwa  p. Bożeny Oczadło. Gospodynie  uhonorowane  zostały nagrodami pieniężnymi (  I – III) oraz  dyplomami.  

Zwieńczeniem  Dnia  Maniowa  była  zabawa taneczna przy zespole  muzycznym.