facebook
Aktualności

Aktualności

Inspektorem ochrony danych jest pan Tomasz Wadas tel. 570 170 137

Aktualności

archiwum >

Wydarzenia z ostatniego okresu

22/01/2021

Feryjne wyzwania – wyniki

Czas tegorocznych ferii zimowych z pewnością zaliczyć można do udanych. Nie dość, że zawitała do nas prawdziwa zima, umożliwiająca  szaleństwa na śniegu to zorganizowane przez nas konkursy online pn. „Feryjne wyzwania” spotkały się z bardzo dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem.

[więcej...]
Informacja o wyborze oferty
15/01/2021

Informacja o wyborze oferty

Gminne Centrum Kultury w Jerzmanowej informuje o wyborze najkorzystniejszej oferty dot. realizacji zadania pn. ZAKUP I DOSTAWĘ MATERIAŁÓW BIUROWYCH DLA ADMINISTRACJI GMINNEGO CENTRUM KULTURY W JERZMANOWEJ W ROKU 2021

[więcej...]
Odkryj swój Skarb 2020
13/01/2021

Odkryj swój Skarb 2020

Chcemy podzielić się z Wami naszym małym sukcesem. Na początku listopada 2020 wzięliśmy udział w II edycji konkursu „Odkryj swój Skarb 2020” ogłoszonym przez Narodowe Centrum Kultury

[więcej...]
14/11/2019

Słodko – wytrawna Niepodległość

wstecz >

Na Św. Marcina… w Jerzmanowej króluje gęsina. Sołeckie prezentacje kulinarne organizowane w dniu 11 listopada to celebrowanie staropolskiej kuchni i podtrzymywanie kulturowych tradycji. W tym roku stoiska 10 sołectw przeżywały prawdziwe oblężenie. Chętnych do degustacji było tak wielu, że  w godzinę od  oficjalnego  rozpoczęcia imprezy, po potrawach zostały tylko puste garnki i patery ale i pełne datków puszki, gdyż jak co roku podczas Święta Niepodległości w Jerzmanowej do syta można było najeść się za przysłowiową „złotówkę”. Każde ze stoisk posiadało własny przepis na dania z gęsi i Rogale Marcińskie. Panie z KGW w Jerzmanowej nie chciały zdradzić przepisu na swoją „Gęsinę po chłopsku” – „Można skosztować i spróbować odgadnąć składniki ale to autorski przepis” – mówiła przewodnicząca KGW w Jerzmanowej Iwona Partyka.

Jaczów kusił pasztetem, Smardzów słodkimi rogalami, na stoisku Maniowa hitem były burgery z gęsiną.  Kurowice do gęsiny serwowały zasmażaną czerwoną kapustę, a Potoczek i  Gaiki pierogi z farszem z gęsi. „Jeśli gęś waży trzy kilo trzeba ją piec 3 godziny” doradzała sołtys Bądzowa Anna Rysz, której pieczona gęś trafiła na licytację dla Fundacji Hospicjum Głogowskie. Gęsina na stoisku Sołectwa Modła zniknęła już o godz. 12:00 ale gospodynie miały jeszcze dla gości i zawodników słodkie wypieki i tłusty rosół na gęsi. Wykwintny bigos z gęsi, prosto ze swojej prawie 2 metrowej patelni,  serwował Kulinarny Teatr Krzysztofa Górskiego. Na rozgrzewkę w namiocie strażaków była także grochówka, a na ognisku rozpalonym przy pałacu można było upiec sobie kiełbaskę.